1 Водозабір Водосховище Харківські фонтани Трудові будні Очисні споруди Саржин яр Дзеркальний струмінь Харківські фонтани Саржин Яр Водосховище Спецтехніка Краснопавлівське водосховище Гребля Первинні відстійники (КБО «Диканівський»)

«КБ-1» - інноваційне рішення проблеми корозії мереж водовідведення

Фахівці КП «Харківводоканал» разом із інститутом «Український державний науково-дослідний і конструкторсько-технологічний інститут водопостачання, водовідведення та екології» розробили ефективний спосіб запобігання биогенної корозії залізобетонних труб, що не передбачає руйнування мереж водовідведення. Інноваційний пристрій «Корозиметр бетону «КБ-1» оперативно діагностує корозійні ушкодження і дає прогнозну оцінку експлуатаційної довговічності зводу колекторів.

Як зазначив сьогодні, 9 березня, начальник Лабораторії телевізійного контролю Петро Онацький, корозія мереж є однією з найгостріших проблем, яка впливає на довговічність, надійність і екологічну безпеку самого водовідведення. За його словами, нею обумовлено до 75% відмов і аварій, що відбуваються на залізобетонних трубопроводах водовідведення. Корозія вражає частину самопливних колекторів і викликана биогенною кислотною агресією - переважно сірчаною кислотою, утвореною тионовими бактеріями (тіобацилами) на поверхні бетонних конструкцій. Швидкість корозії може досягати 10 мм/ рік.

«Масштаби закладки залізобетонних трубопроводів водовідведення в підземному просторі міст зумовлюють надзвичайні розміри економічного і екологічного збитку, який наносять аварійні ситуації. Для запобігання таких аварій необхідні нові методи оперативного контролю швидкості корозії залізобетонних конструкцій на мережах водовідведення. Відомі методи такого контролю досить трудомісткі, довгострокові і, як правило, руйнуючі, тому здійснюються вкрай епізодично і, в основному, в дослідницьких цілях» - підкреслив Петро Онацький.

09 березня 2016, 16:00 Распечатать статью

все новости

Вгору