1 Водозабір Водосховище Харківські фонтани Трудові будні Очисні споруди Саржин яр Дзеркальний струмінь Харківські фонтани Саржин Яр Водосховище Спецтехніка Краснопавлівське водосховище Гребля Первинні відстійники (КБО «Диканівський»)

Депутатів Харківської міської ради ознайомили з роботою КП «Харківводоканал»

Депутатів Харківської міської ради ознайомили з роботою КП «Харківводоканал»

Ознайомчий візит депутатів Харківської міської ради на Міські очисні споруди водовідведення №2 КП «Харківводоканал» відбувся сьогодні, 8 червня.

Як повідомив в ході ознайомчого візиту перший заступник генерального директора КП «Харківводоканал» Олександр Коваленко, КП «Харківводоканал» найближчим часом приступить до реалізації інвестиційного проекту «Удосконалення системи мулового господарства каналізаційних очисних споруд м. Харкова».

За його словами, реконструкція каналізаційного господарства міста буде здійснюватися за рахунок коштів Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Вартість проекту - 66 млн дол. Для реалізації проекту вже було проведено тендерні торги та визначено переможця.

«Міжнародний банк його затвердив, і зараз ми знаходимося на етапі укладання договору з підрядником. Після того, як договір буде підписаний, приблизно через місяць-півтора, почнеться процес проектування. І після експертизи і затвердження проекту підприємство приступить до реконструкції очисних споруд», - повідомив заступник гендиректора.

У КП «Харківводоканал» відзначили, що реконструкція каналізаційного господарства - вимушений захід. Реалізація проекту дозволить не тільки підвищити ефективність роботи очисних споруд, а й вирішити екологічну проблему і заощадити ресурси енергоспоживання.

«Концентрація хімічного забруднення стічних вод постійно збільшується за рахунок миючих засобів, в складі яких міститься велика кількість фосфатів та азоту. Необхідно провести модернізацію очисних споруд, щоб природним шляхом зменшити кількість шкідливих речовин, які ми скидаємо в річку Уди. Вони є найбільшими забруднювачами річок і призводять до цвітіння води і загибелі риби», - зазначив заступник директора з очисних споруд комплексу« Харківводовідведення» Юрій Шаталов.

За словами заступника гендиректора, проект включає повну реконструкцію очисних споруд - починаючи від первинного очищення стічних вод до очищення її біологічного складу.

«Біологічне очищення кардинально зміниться і буде виконуватися з урахуванням світових методів очищення - це впровадження методів нітро-денітрифікації, яка дозволяє поглиблено чистити стічні води від азоту і фосфору. Особливість цього проекту - це будівництво комплексу з переробки мулу і виробленні з нього біогазу, з якого згодом буде отримана електроенергія», - сказав Олександр Коваленко.

Він зазначив, що подібна технологія дозволить покрити витрати енергоресурсів комплексу мінімум на 70%, а також вирішить питання зберігання і утилізації мулового осаду. При цьому переробляти мул будуть тільки на очисних спорудах №2, сюди ж буде надходити мул з очисних споруд №1. За попередніми оцінками, весь процес реконструкції комплексу займе близько трьох років.

В ході ознайомлення з роботою комплексу секретар Харківської міської ради Олександр Новак зазначив, що міська влада приділяє особливу увагу роботі каналізаційного господарства Харкова та надає всю можливу підтримку для його ефективної роботи.

«На жаль, каналізаційна система міського господарства, як і інші міські мережі, має великий відсоток зносу. Цим питанням необхідно займатися, і план роботи комунального підприємства та міської ради передбачає заходи, спрямовані на підвищення ефективності, відновлення і модернізацію як мереж, так і обладнання, які задіяні в цьому процесі», - підкреслив Олександр Новак.

Довідка. Міські очисні споруди водовідведення №2 були побудовані в 1933 році. На сьогоднішній день в комплекс надходить близько 30% всіх стічних вод Харкова, він обслуговує чотири райони міста (Немишлянський, Слобідський, Індустріальний та Основ'янський), а також сел. Безлюдівка і сел. Васищеве. У добу на очисні споруди №2 надходить 130-150 тис. куб. м стічних вод, з яких і утворюється 3 тис. куб. м мулу. Весь процес очищення стічних вод займає 12-14 годин.

Фотогалерея

08 червня 2018, 16:04 Распечатать статью

все новости

Вгору