1 Водозабір Водосховище Харківські фонтани Трудові будні Очисні споруди Саржин яр Дзеркальний струмінь Харківські фонтани Саржин Яр Водосховище Спецтехніка Краснопавлівське водосховище Гребля Первинні відстійники (КБО «Диканівський»)

Першу санітарну лабораторію КП «Харківводоканал» відкрили у будівлі німецького барона

Будівля, у якій знаходилася лабораторія КП «Харківводоканал» і прилегла до неї територія, були власністю німецького барона Рашке.

У жовтні 1936 року у Харкові було організовано централізований контроль якості водопровідної питної води, і ця ж дата є датою заснування лабораторії. До організації лабораторії контроль якості води (хімічні аналізи) проводився на насосних станціях, а бактеріологічний контроль здійснювали санітарні станції міста.

За словами старожилів, будівля, у якій знаходилася лабораторія і прилегла до неї територія, були власністю німецького барона Рашке. Оскільки ця територія була околицею міста, це місце почали називати Рашкіна Дачею. Після 1917 року ця власність перейшла державі, а з часом і будівля з прилеглою територією стали належати Водотресту. На цій території були пробурені свердловини, оскільки вода цих свердловин була дуже насичена залізом, то для знезалізнення були побудовані фільтри і резервуари чистої води.

У 1937 році в лабораторії були створені хімічний, бактеріологічний і гідробіологічний відділи.

У 1996 році побудували сучасний лабораторний корпус, укомплектований новітнім обладнанням, для аналізу води за адресою: вулиця Малиновська, 17-а.

Також нагадаємо, що з жовтня 1941 по серпень 1943 року у приміщенні лабораторії КП «Харьководоканал» організували виробництво сірників.

01 грудня 2016, 11:26 Распечатать статью

все новости

Вгору