1 Водозабір Водосховище Харківські фонтани Трудові будні Очисні споруди Саржин яр Дзеркальний струмінь Харківські фонтани Саржин Яр Водосховище Спецтехніка Краснопавлівське водосховище Гребля Первинні відстійники (КБО «Диканівський»)

Харківському водопроводу – 140 років

Харківському водопроводу – 140 років

Перший харківський водопровід був введений в експлуатацію 140 років тому, а саме 17 червня 1881 року.

Освоєння водних ресурсів почалося з заснування міста Харкова - 1654 року, але перший водопровід був зданий в експлуатацію і введений в дію більш ніж через двісті років, 17 червня 1881 року. Його протяжність склала 41,35 км, а подача води - 10 л/добу на людину.

Він був побудований бельгійськими концесіонерами Рейсом і Діллем та базувався на артезіанських верхньокрейдяних горизонтах, розташованих на глибині близько 100 метрів.

1919 рік - в Харкові створено відділ комунального господарства, куди увійшов міський водопровід.

1945 рік - завдяки людям, які працювали вдень та вночі, був відновлений Сіверсько-Донецький водопровід, його потужність досягла 80 тис. м³/добу.

У 1951 році було завершено відновлення артезіанського водопроводу. З цього року починається інтенсивний розвиток харківського водопроводу: будуються і вводяться в експлуатацію нові насосні станції, прокладаються водопровідні мережі.

1 березня 1965 року Харківський водотрест перейменований у Виробниче управління водопровідного господарства м. Харкова. Через 15 років воно було ліквідовано і створено Виробниче об'єднання з комунального та промислового водопостачання «Харківкомунпромвод».

У березні 1984 року був введений в дію перший пусковий комплекс I черги магістрального водоводу і споруд кондиціонування води продуктивністю 375 тис. м³/добу з каналу «Дніпро-Донбас», що забезпечує водопостачанням Харків, Лозову, Первомайськ. Харків став отримувати воду цілодобово.

У 2004 році було створено комунальне підприємство «Виробничо-технологічне підприємство «Вода». А в жовтні, через сім років, комунальні підприємства «ВТП «Вода» і КГ «Харківкомуночиствод» об'єдналися в єдиний технологічний виробничо-господарський комплекс водопровідно-каналізаційних споруд, який надає споживачам послуги і водопостачання, і водовідведення - КП «Харківводоканал».

Наразі водопровідне господарство комунального підприємства «Харківводоканал» є одним з кращих в Україні. У різних напрямках водопостачання застосовуються нові технології, інновації, інвестиції та передові методики. Досвідчені фахівці впроваджують кращі напрацювання в виробничий процес, і все це в комплексі дозволяє надавати харків'янам послуги водопостачання та водовідведення. Варто відзначити, на сьогоднішній день Харків має одну з найбільш розвинених систем водопостачання та контролю якості питної води в Україні.

17 червня 2021, 09:04 Распечатать статью

все новости

Вгору